Emotionally Focused Therapy

Wat is EFT (Emotionally Focused Therapy) ?

Bij EFT staan emoties centraal. Omgaan met emoties is niet alleen voor softies, sterker nog het vereist moed en het is praktisch en pragmatisch. En onvermijdelijk bij relatietherapie. Ze worden tijdens de therapie gebruikt om de partner te leren begrijpen en beter in te kunnen spelen op elkaars behoeften. In een gezonde relatie voelen beide partners zich veilig en erkend.

De basis van EFT ligt bij de hechtingstheorie. Voor volwassenen in partnerrelaties is hechting van groot belang. Een intieme en veilig gehechte relatie maakt dat mensen gelukkiger en gezonder zijn, beter bestand tegen tegenvallers of zelfs trauma’s.

Hoe werkt het?

Uitgangspunt bij relatietherapie is een prettige en veilige omgeving om zonder terughoudendheid alles te kunnen zeggen. We beginnen dus met een gratis intake om te kijken of de klik er is. Je kunt zelf ervaren of je mijn kantoor een prettige ruimte vindt en beoordelen of ik degene ben die jullie kan helpen. Ik zal tijdens de kennismaking de methode nader toelichten en de opbouw van de sessies die volgen. Gemiddeld zijn 4 tot 8 sessies (75 minuten per sessie) nodig om de gewenste resultaten te bereiken.

De effecten van EFT relatietherapie

Relaties van stellen die EFT hebben ondergaan laten duurzame verbeteringen zien. Ze hebben geleerd om uit de negatieve spiraal te blijven en ervaren een veilige gehechtheid bij elkaar. De interactie verandert waarbij ze rekening houden met elkaars behoeften. Partners voelen zich weer veilig bij elkaar en erkend door de ander. Hierdoor verbetert ook de intimiteit en de betrokkenheid.

Volgens onderzoeken wordt keer op keer bewezen dat mensen die in een gelukkige relatie zitten meer rust en een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid ervaren.

Dit maakt ze ook buiten de relatie tot een prettigere en meer evenwichtige ouder, kind, broer of zus, vriend of vriendin of collega.

REFERENTIES
 • “We hebben best wat traantjes gelaten bij Caroline "op de bank", zowel van verdriet en boosheid als van humor. Op hele bijzondere momenten bleek humor een onverwacht krachtige rol te spelen in onze sessies, vooral als het ging om confrontatie met je eigen gedrag. We hebben weer het plezier dat we al zo lang kwijt waren.”

  Anoniem, Leidschenveen,
 • “Bij de intake merkten we al dat Caroline snel tot de kern kwam, ze wist ons goed te doorgronden. We moesten lachen van herkenning, maar we konden nu wel heel gericht samen aan de slag. We voelden ons veilig om alles te vertellen.”

  E & P, Zoetermeer,
 • “Je merkt wel dat Caroline naast coach ook ondernemer is. Ze werkt doelgericht en houdt je een spiegel voor maar ze is ook heel warm en betrokken. De methode (Emotionally Focused Therapy) die ze gebruikt werkte voor ons heel goed. We staan veel meer open voor elkaar en luisteren meer. ”

  R & R, Zoetermeer,
 • “Mijn man is best dominant, daardoor hebben we al een mislukte therapie achter de rug omdat alles draaide om mijn man en ik bijna niet aan bod kwam. Bij Caroline kregen we allebei veel aandacht en vlogen de sessies voor mijn gevoel voorbij. We kwamen erachter dat we beiden een aandeel hadden in de negatieve sfeer in onze relatie en het alleen samen op konden lossen. Het is fijn dat we elkaar niet steeds meer de schuld geven van wat er niet goed gaat. We zijn echt weer naar elkaar toegegroeid.”

  Anoniem, Pijnacker,
 • “Caroline heeft ons bijzondere inzichten gegeven waardoor we in plaats van boos worden nu juist aangeven wat we graag willen. We zijn veel liever voor elkaar geworden.”

  G & H, Bleiswijk,

De drie fases van EFT

1. In de eerste fase worden de doelen gesteld en het probleem in de relatie boven tafel gehaald.
2. In de tweede fase gaat het om opnieuw verbinding te creëren. Stellen krijgen meer inzicht in de eigen rol in de relatie en wat voor effect dat heeft op de partner. 
3. In de laatste fase leren stellen nieuwe manieren om met oude conflicten om te gaan en deze te integreren in het dagelijks leven.